català | castellano
La importància del full de rescat
Coixins de seguretat, carrosseries reforçades, ABS, ESC... els cotxes d’avui en dia són molt més segurs que 10 anys enrere.

 

Nous i futurs sistemes de propulsió, com ara híbrids, elèctrics, d’hidrogen, de gas natural... també fan els cotxes més respectuosos amb el medi ambient.

 

Tot plegat fa que cada cop hi hagi més tipus de cotxes diferents, i més complicats. En cas d’accident greu, a causa del desconeixement d’aquests sistemes i de la ubicació dels components, els 10 minuts que abans calien per a obrir un vehicle i treure una persona atrapada, actualment s’han convertit en molt més temps.

 

L'objectiu: fer rescats ràpids i segurs
El temps màxim entre que es produeix un accident greu i l’accidentat arriba a l’hospital ha de ser inferior a 1 hora per a garantir un índex de supervivència elevat. Si el procés d’alliberament (o excarceració) d’una persona atrapada s’allarga, el risc que l’estat dels ferits s’agreugi augmenta.
Els equips de rescat necessiten informació clara i precisa del vehicle sobre el que treballen: on són els components d’alta tensió, on són les càrregues dels coixins de seguretat, quins tipus de combustible utilitza el vehicle, quins són els millors punts de tall de carrosseria, etc.
La solució: el full de rescat
El full de rescat és una fitxa estandarditzada de mida A4 que incorpora tot aquest tipus d’informació técnica de manera molt visual. És fàcilment comprensible per a qualsevol cos de seguretat o de rescat.

 

Si està accessible dins del vehicle, tal i com descrivim a l’apartat “Com es col·loca”, qualsevol cos de rescat podrà tenir-lo immediatament quan arribi a l’accident, l’entendrà i el farà servir perquè el procés d’alliberament de l’accidentat sigui el més ràpid i segur possible.

 

L’ús del full de rescat s’està estenent a tot Europa, de la mà dels automòbils club i dels fabricants de vehicles. Més informació a http://www.rescuesheet.info.

 

 

Més informació:
RACC

Empreses i entitats col·laboradores: